Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Botanika>Augalai - maistas ir vaistas
   
   
   
1
naudingas +1 / nenaudingas 0

Augalai - maistas ir vaistas

  
 
 
123456789
Aprašymas

Įvadas. Dėstymas. Burokėliai. Kopūstai. Svogūnai. Ankštinės daržovės. Česnakai. Braškės. Obuoliai. Išvada.

Ištrauka

Visi suprantame, kad nors yra pasiekta daug didelių mokslo laimėjimų, chemija ir technika aplinkai ir žmonėms kelia didelį pavojų. Tad vėl tenka atsigręžti į gamtą, ieškoti paprastumo. Tai pasakyta ne tik apie augalus, mitybą, bet ir apie sveikatą.
Jau senovėje kinai sakydavo: " Leiskite maistui būti jūsų medicina ".
Vartodami maistui įvairius vaisius, šaknis ir žoles, žmonės pradėjo pastebėti, kad kai kurie iš jų sukelia palengvėjimą. Gyvenimo patirtis tada buvo vienintelė pasaulio pažinimo forma. Tai, kas naudinga, buvo atrenkama ir įsimenama. Patirtis ir stebėjimai leido žmonėms atskleisti savybes daugelio augalų, kurie palaipsniui pateko į liaudies medicinos arsenalą.
Šiandien žinome, kad gerti kavą prieš miegą nepatartina: gėrimas sujaudina. O štai tokias kavos savybes, pagal arabų legendą, atrado piemuo, kuris pastebėjo, kad suėdusios kavamedžio lapų, ožkos susierzina, nemiega naktį.
Daugiau pasakojimų galima rasti ir apie kitus augalus. Rytų legendos byloja, kad dėl savo neįprasto, šypseną primenančio atsivėrusio kevalo laimės riešutais vadinamos pistacijos buvo įsimylėjelių simbolis ar meilės aistras žadinantis skanėstas, o kaip maisto produktas jos buvo pradėtos naudoti dar VII a. prieš Kristų. O dabar JAV mokslininkai turi patikimų įrodymų, jog pistacijos padeda ne tik įsimylėjėliams, bet ir visiems, norimties išsaugoti sveiką širdį, grožį ir jaunatvišką energiją. Pasirodo šie laimės riešutėliai turi ląstelienos ir yra tikras vitaminų bei mikroelementų šaltinis.
Konkretūs faktai apie pistacijų naudą sveikatai 2005 m. paskatino Kalifornijos pistacijų augintojus pradėti aktyvią visuomenės informavimo apie širdies ligas kampaniją " Menas širdžiai".
Aktyviai gyvenant reikia žmones skatinti sveikai maitintis, savo valgiaraštį paįvairinti lengvais užkandžiais, kad ir saujele pistacijų – sveikatą ir grožį saugančių riešutų.
Todėl manoma, kad jokios sintetinių vitaminų saujos neatstos normalios mitybos. Juk mityba – tai ne tik reikiamų mežiagų atsiradimas organizme, bet ir pats virškinimo procesas, kuris organizmui yra svarbus. Jam geriausia, kai medžiaga į organizmą patenka su augaliniu maistu.
Augalai yra svarbi Žemės biologinių išteklių, kuriuos žmogus naudoja nuo seno, dalis. Augalų pasaulis – įvairiausių gamtinių žaliavų, statybinių medžiagų, cheminių medžiagų ( polimerų ) , žmogaus maisto produktų, gyvulių ir paukščių pašarų šaltinis.
Ne paslaptis, kad vertingas maistas sumažina riziką susirgti tokiomis civilizacijos ligomis, kaip vėžys, širdies infarkta, diabetas. Pomidorai, brokoliai, česnakai, sojos, uogos – vadinami organizmo apsaugininkai. Tad vartoti augalus yra naudinga. Augalas turi būti pirmapradis, šviežias, netūralus, biologiškai vieninga visuma.
Dauguma augalų ( vaisių ir daržovių ) sveikatą palaiko ne tik del juose esančių gausių vitaminų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, fermentų, amino rūgščių, balastinių medžiagų. Augaluose esama ir kitų natūralių naudingų medžiagų. Tai veikliosios medžiagos – savotiškos mūsų sveikatos sergėtojos. Šios veikliosios medžiagos saugo augalus ir jų vaisius nuo jų priešų. Žmogaus organizme jos virsta vaistais.
Štai tos veikliosios medžiagos, saugančios mus nuo ligų:
• Karatinoidai. Saugo mūsų ląsteles nuo agresyvių aplinkos nuodų, vadinamųjų laisvųjų radikalų, ir mažina vėžio riziką. Jų ypač daug morkose, špinatuose, brokoliuose, pomidoruose, kopūstuose.
• Sulfidai. Jie tvarko organizmo apsaugą, kraujotaką ir reguliuoja cholesterolio kiekį. Sulfidų yra česnakuose, svogūnuose, poruose.
• Polifenoliai. Jie gerina kraujotaką, stiprina širdį. Jų esama vyšniose ir kitose uogose, raudongūžiuose kopūstuose, obuoliuose, gūžinėse salotose.
• Fitosterinai. Jie mažina cholesterolio kiekį, saugo žarnyną nuo vėžio, stiprina šlapimo pūslę. Jų gausu saulėgrąžų ir moliūgų sėklose, riešutuose, sezamo sėklose.
• Glikozidai. Jų gausu pipirnėse, kopūstuose, brokoliuose. Jie saugo organizmą nuo vėžio. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-02-01
DalykasBotanikos referatas
KategorijaBiologija >  Botanika
TipasReferatai
Apimtis8 puslapiai 
Literatūros šaltiniai3
Dydis302.16 KB
AutoriusVilija
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai0 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaVilniaus Universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Augalai maistas ir vaistas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 8 puslapiai 
  • Vilniaus Universitetas
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą