Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Botanika>Lietuvoje auginami prieskoniniai augalai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Lietuvoje auginami prieskoniniai augalai

  
 
 
1234567891011121314151617
Aprašymas

Daržinė aguona. Balinis ajeras. Apynys. Ažgonas (vaistinis amis). Eugenolinis bazilikas. Kvapusis bazilikas. Daržinis builis. Ardinis česnakas. Askaloninis česnakas. Galingasis česnakas. Laiškinis česnakas. Meškinis česnakas. Tuščialaiškis česnakas (žieminis svogūnas). Valgomasis česnakas. Paprastasis čiobrelis. Diemedis. Didžioji dilgelė. Kvapioji garduoklė. Melsvoji sareptinė garstyčia. Baltoji garstyčia. Juodoji garstyčia. Vaistinė gelsvė. Paprastoji jonažolė. Juozažolė. Paprastasis kadagys. Blakinė kalendra. Paprastasis kmynas. Paprastasis krapas. Valgomasis krienas. Kvapusis mairūnas. Vaistinė melisa. Anyžiai (anyžinė ožiažolė). Pankolis. Pastarnokas. Peletrūnas (estragonas). Pelynas. Sėjamoji petražolė. Pievagrybis. Pipirmėtė. Sėjamoji pipirnė. Valgomasis poras. Kvapusis rozmarinas. Žalioji rūta. Kvepiantysis salieras. Vaistinis smidras. Šafranas (tikrasis krokas). Vaistinis šalavijas. Šaltmėtė. Kininė šizandra. Daržinis špinatas. Vaistinė šventagaršvė. Paprastoji trūkažolė (cikorija). Vaistinis valerijonas. Kvapioji zubražolė.

Ištrauka

1. Daržinė aguona

Daržinės aguonos lotyniškasis pavadinimas yra kilęs iš 2 žodžių: "papa" – vaikų košė ir "ver" – tikrasis. Aguonos žydi birželio mėnesį, o sėklas subrandina nuo liepos mėnesio iki rugsėjo mėnesio pradžios. Kultūrinės aguonos rūšys yra vertingos tuo, kad jose yra aliejaus bei opiumo. Daržinių aguonų sėklos tinka konditerijos ir kulinarijos gamyboje. Išspaudus aguonų sėklas gaunamas kokybiškas maistinis aliejus, naudojamas margarino gamyboje. Jei aguonų sėklas spausite pašildytas, gausite tik techninį, bet ne maistinį aliejų. Sėklų nuospaudas galima sušerti gyvuliams, nes tai ypač kaloringas pašaras. Kai kurių aguonų rūšių sėklos yra labai gražios melsvos spalvos, todėl šias aguonas patariama naudoti kepant pyragus ir sausainius. Tiesa, aguonų sėklų spalva neturi įtakos jų skoniui. Aguonų sėklų beriama ir į miltinius gaminius.

2. Balinis ajeras

Lotyniškasis balinio ajero pavadinimas kilęs iš graikiškojo žodžio "akoros" – kvepiančios šaknies augalas bei "kalamos" – nendrė. Balinio ajero šaknyse yra apie 5% eterinio aliejaus, karčiosios medžiagos glikozido akorino, rauginių medžiagų, vitamino C. Baliniai ajerai naudojami maisto ruošimui. Ant balinio ajero lapų kepama duona įgauna malonų aromatą. Cukruoti balinio ajero šakniastiebiai gali pakeisti imbierą. Džiovintos balinio ajero šaknys bei jų eterinis aliejus naudojamas kosmetikoje. Balinis ajeras – vienas svarbiausių prieskonių ruošiant žuvį. Su šiuo augalu paruošta žuvis tampa kietesnė, o be to, įgauna lengvai karstelėjusį skonį. Baliniais ajerais patariama skaninti peletrūnų actą. Indijoje ir Pakistane baliniais ajerais skaninami mėsos patiekalai, pudingai, sausainiai bei kalafiorai.

3. Apynys

Paprastasis apynys yra daugiametis kanapinių šeimos žolinis, vijoklinis augalas, išaugantis iki 5 – 7 metrų aukščio. Paprastųjų apynių lapai yra kiaušinio formos, triskiaučiai arba penkiaskiaučiai, o žiedai smulkūs, susitelkę varpose. Paprastųjų apynių vaisiai – spurgos. Apyniai žydi nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio. Apynių spurgose yra 0,3 – 1,8% eterinio aliejaus, 11 – 21% karčiųjų medžiagų. Apynius galima naudoti ne tik medicinoje. Pavasarį jaunus ūglius galima valgyti kaip šparagus. Surinktos brendimo pradžioje džiovintos apynių spurgos naudojamos alaus gamyboje bei duonos pramonėje skystoms mielėms gaminti. Apynių spurgose esančios rauginės medžiagos padeda reguliuoti rūgimą ir neleidža alui greitai surūgti. Apynių spurgose esantis eterinis aliejus bei dervingos medžiagos suteikia aromatą bei karstelėjusį skonį.

4. Ažgonas (vaistinis amis)

Manoma, kad ažgono (vaistinio amio) tėvynė yra Indija, kurioje šiuos prieskonius iki šiol augina savo daržuose. Ažgono sėklos – smulkios, pilkšvai žalsvos arba tamsiai rudos spalvos. Eterinis ažgono aliejus yra bespalvis arba rusvas, kartaus ir aštraus kvapo skystis. Ažgono eteriniame aliejuje yra timolio, karvakrolio, dipenteno. Ažgono aliejus yra naudojamas medicinoje, veterinarijoje bei muilo gamyboje. Ažgono atliekas patariama sušerti gyvuliams. Ažgono sėklos, o kartais ir žaluma naudojami kaip prieskoniai. Ažgonas dažnai sutinkamas įvairių prieskonių mišinių sudėtyje. Ažgonu patariama gardinti tiek daržovių, tiek ir mėsos patiekalus. Ažgono sėklomis taip pat patariama skaninti padažus, šaltus užkandžius, sriubas ir net miltinius patiekalus. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-11-14
DalykasBotanikos namų darbas
KategorijaBiologija >  Botanika
TipasNamų darbai
Apimtis15 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis28.62 KB
AutoriusNeringa
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas10
Švietimo institucijaPanevėžio rajono Velžio gimnazija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Lietuvoje auginami prieskoniniai augalai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Namų darbai
  • 15 puslapių 
  • Panevėžio rajono Velžio gimnazija / 10 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą