Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Botanika>Daržovės (2)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Daržovės (2)

  
 
 
1234567891011121314151617
Aprašymas

Įvadas. Daržovių klasifikacija. Daržovių cheminė sudėtis. Vanduo. Angliavandeniai. Azotinės medžiagos. Riebalai. Rauginės medžiagos. Skoninės medžiagos. Spalvinės medžiagos. Mineralinės medžiagos. Vitaminai. Daržovės – vaistas. Virškinimas. Kaip vyksta virškinimas. Kokios žarnų gleivinės medžiagos dalyvauja virškinime. Kas toliau vyksta storojoje žarnoje. Kaip virškinamas maistas, ir kokiomis keliais keliauja atskiros maisto medžiagos. Baltymų kitimas organizme. Daržovių išsaugojimo ir apdirbimo būdai. Išvados.

Ištrauka

Augaliniu maistu maitinasi kone visa žmonija, o kai kurių rajonų gyventojai minta beveik vien augalais. Iš tinkamai parinktų įvairiomis porcijomis augalų, žmogaus organizmas gali gauti pagrindinių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, teikiančių energiją, bei atstatančią pagrindines medžiagų apykaitos metu suoksidintas medžiagas. Augalinis maistas yra bene pagrindinis vitaminų šaltinis ( C, P, beta - karotino, B9 (folinės rūgšties), organinių rūgščių ( obuolių, citrinos, oksalo ir kt.), mineralinių druskų šaltinis. Daugelis patikimų stebėjimų rodo, kad ten, kur daugiausia maitinamasi įvairiu maistu, žmonės serga rečiau, ilgiau gyvena.
Maisto racione labai svarbios daržovės. Jos valgomos kaip atskiri patiekalai, kaip užkandžiai ir mėsos bei žuvies patiekalų garnyrai. Jos gausiai vartojamos dietinei mitybai, taip pat kaip maistiniai ir kaip vaistiniai augalai.
Tyrimais nustatyta, kad vidutiniškai per metus vienas žmogus turėtų suvalgyti 128-164 kg daržovių ( be bulvių). Baltagūžių kopūstų – 50 kg, pomidorų – 25-32 kg, arbūzinių daržovių apie 20 kg, morkų – 6-10 kg, burokėlių – 5-10 kg, svogūnų – 6-10 kg, žaliųjų žirnelių apie 5-8 kg, prieskoninių daržovių – 1-2 kg, kitų daržovių – 3-5 kg.
Be abejo rekomenduojamą daržovių santykį sunku išlaikyti, nes pas mus mažiau auginama arbūzinių daržovių, aguročių, baklažanų, ankštipirių, tačiau daugiau galime suvartoti morkų, svogūnų, ropių ir kt.
Kad maistiniai augalai turi gydomųjų savybių, žinoma seniai. Mokslui darant pažangą, grynai empirinius stebėjimus pakeitė tikslūs moksliniai augalų tyrimo metodai. Ištyrus maistinių augalų cheminę sudėtį, galima geriau juos panaudoti sveikatai saugoti ne tik maistinės, bet ir kitos augalų dalys.

Daržovėmis vadinami vienmečiai, dvimečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai, kurių įvairios dalys ( stiebai, lapai, lapkočiai, žiedai, vaisiai, žiedai, vaisia, šaknys, šakniastiebiai, gumbai) vartojamos maistui arba kaip prieskoniai.
Moslinėje literatūroje daugiausia paplitusi botaninė daržovių klasifikacija.
Pagal botaninę klasifikaciją daržovės skirstomos į 12 šeimų:
1. Kryžmažiedžių arba bastutinių šeimai priklauso visos kopūstų rūšys, ridikėliai, ropės, griežčiai, krienai, lapinės garstyčios.
2. Salierinių arba skėtinių šeimai priklauso šakniniai ir lapiniai salierai, morkos, pastranokai, petražolės, krapai, kalendra.
3. Balandinių šeimai – valgomieji burokėliai, špinatai, mongoldai.
4. Moliūginių šeima gausi šilumamėgių daržovių – tai agurkai, moliūgai, aguročiai, cukinijos, patisonai, arbūzai, melionai.
5. Bulvinių šeimai priklauso bulvės, pomidorai, baklažanai, ankštpipiriai, dumplainiai.
6. Ankštinių arba pupinių šeimai – pupos, pupelės, žirniai.
7. Graižažiedžių arba astrinių šeimai – salotos, cikorijos, artišokai, gelteklės, pelerūnai.
8. Lelijinių šeimai priklauso ropiniai, žieminiai, daugiaankščiai narcizlapiai svogūnai, česnakai, porai.
9. šparaginių šeimai – šparagai.
10. Rūgštynių šeimai – rabarbarai ir rūgštynės.
11. Varpinių arba miglinių šeimai – cukriniai kukurūzai.
12. Notrelinių šeimoje gausu prieskoninių daržovių – citrininė melisa, bazilikas, juozažolė ( yzopas), mairūnai, paprastasis čiobrelis, pipirmėtė, šalavijas.
Pagal vegetacijos periodo trukmę daržovės skirstomos į 3 grupes: vienmetės, dvimetės ir daugiametės. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-01-09
DalykasBotanikos referatas
KategorijaBiologija >  Botanika
TipasReferatai
Apimtis16 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis28.07 KB
AutoriusMilda
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas1
Švietimo institucijaPanevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word Darzoves (2) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 16 puslapių 
  • Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokykla / 1 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą