Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Botanika>Riešutai (2)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Riešutai (2)

  
 
 
12345678910111213141516
Aprašymas

Įvadas. Lazdynas. Žemės riešutas. Graikinis riešutmedis. Kokoso riešutas. Migdolas. Kedras. Pistacija. Išvados. Priedai (nuotraukos).

Ištrauka

Ir maži, ir dideli žino riešutų skonį. Riešutų įvairovė leidžia mums mėgautis vis kitomis skonio savybėms ir gaunama energija. Riešutai labai skirtingi, ir turbūt net užsimerkę iš skonio nesunkiai atpažintume lazdyno, graikinių, žemės ar kitų riešutų skonį.
Riešutai gali suteikti reikiamos energijos visam pusdieniui, kadangi 100 g riešutų turi net 500-600 kalorijų. Paprastai riešutai valgomi vieni, kaip užkandis arba jais pagardinami tiek konditeriniai, tiek kulinariniai gaminiai. Taip pat riešutai palankiai vertinami medicinoje.
Darbo tikslai ir uždaviniai - sužinoti ir aprašyti, kuo daugiau apie riešutų kilmę, sudėtį, paskirtį ir visas kitas teigiamas savybes.

Lazdynas – tai 2-10 m aukščio beržinių šeimos daugiametis krūmas ar medis, lietuvių kalboje turintis daug sinonimų: lazda, lazdenis, lazdų medis, riešutlazda, riešutas, lazdų krūmas. Aukštaitijoje ir Žemaitijoje daug kaimų pavadinta Lazdynų, Lazdynėlių, Lazdynės, Lazdinių, Lazdiniškių ir panašiais vardais. Įdomu, kad joks kitas krūmas neturėjo savo globėjo, tik lazdynas buvo Lazdonas – riešutų ir lazdynų sergėtojas bei vaisingumo deivės – saugomas. Gal todėl ir gyvena iki 200 metų?
Lietuvos paupiuose ir palaukėse auga paprastasis lazdynas. Tikėta jo antgamtine galia: po lazdynu pasislėpusio velnio net Perkūno kulkos nepaima. Lazdyno šakelėmis žmonės apkaišiodavo langus ir tikėdavo, kad tada į namą netrenks perkūnas. Daug dainų, mįslių jo garbei sukurta, pavyzdžiui, Dvylika brolių rankom susikibę. Prinokę riešutai patys krenta žemėn. Kevalo tvirtumą bando geniai, kryžiasnapiai. Ką jau bekalbėti apie šernus, daugybę riešutų sučiaumojančius. Žiemą pelytės mėgaujasi riešutais. O skaniausi peržiemoję. Dažnam prireikia lazdyno: vienam meškerykočiui, kitam – lazdai pasidaryti. Išradingesni pynėjei iš vytelių ir skeltų lazdelių pina krepšius, rėčius, staliukus. Iš lazdyno medienos gaminami baldai. Riešutų medienos pjuvenos skaidrina vyną, actą, o sudegusio lazdyno anglimi dailininkai piešia paveikslus. Žievė dažo geltonai ir naudojama odoms rauginti. O kas nevalgė lazdyno branduolių ar torto su riešutais!
Pats metas pasakyti ir apie šių riešutų vertingiausias – maistines savybes. Iš vidutinio lazdyno krūmo gaunama apie 3 kg riešutų, o iš kultūrinių veislių – beveik 20 kg. Kevalas sudaro apie pusę riešuto svorio. Branduoliose, kurie būna apvalūs, kampuoti ar pailgi, yra 60-80 proc. cukraus, B ir E vitaminų, ypač daug mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, magnio, kalio, todėl lazdyno riešutai, savo kaloringumu pralenkia bulves, pieną, razinas, figas, duoną, - puikus produktas ne tik vegetarams. Daug jų sunaudojama maistui, aliejui, konditerijos pramonėje kepiniams, saldainiams, šokoladui, ledams, kremams gaminti. Be to, riešutai naudojami ir kosmetikoje – odos, plaukų priežiūros priemonėms gaminti. Iš išspaudų daroma chalva, o lapai ir žiedai naudojami medicinoje (gydoma šlapimo takų akmenligė, taip pat nuo reumato ir mažakraujystės). Italijoje, netoli Vezuvijaus, pakepinti lazdyno riešutai patiekiami su vietiniu vynu. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-11-29
DalykasBotanikos referatas
KategorijaBiologija >  Botanika
TipasReferatai
Apimtis15 puslapių 
Literatūros šaltiniai2
Dydis53.38 KB
Autoriusdangyra
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas2
Mokytojas/DėstytojasS. Balnytė
Failo pavadinimasMicrosoft Word Riesutai (2) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 15 puslapių 
  • 2 Klasė/kursas
  • S. Balnytė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą