VAISIAI IR UOGOS
VAISIŲ KLASIFIKACIJA IR ASORTIMENTAS
Vaisiai klasifikuojami pagal sandarą ir augimo vietą.
Vaisių klasifikavimas ir asortimentas:
• SĖKLAVAISIAI: sudaryti iš odelės, minkštimo, šerdelės ir sėklalizdžio su sėklomis. Tai obuoliai, kriaušės, svarainiai, šermukšniai.
• KAULAVAISIAI: sudaryti iš odelės, minkštimo ir kaulelio. Tai abrikosai, persikai, vyšnios, trešnės, slyvos.
• SUBTROPIKŲ VAISIAI: šie vaisiai turi nevienodą sandarą, tačiau grupuojami pagal augimo vietą. Tai apelsinai, mandarinai, citrinos, greifruktai, alyvos ir kiti.
• TROPIKŲ VAISIAI: bananai, ananasai, datulės, mangai ir kiti.
• UOGOS: sudarytos iš odelės, minkštimo ir sėklų. Tai vynuogės, serbentai, agrastai, spanguolės, bruknės, mėlynės, vaivorai (girtuoklės), žemuogės, braškės.
• RIEŠUTAI: yra sudaryti iš sauso sumedėjusio kevalo, kurio viduje yra branduolys. Tai lazdyno, graikiniai, migdolai, kedrų, kokoso, pistacijos, žemės (arachisai).
VAISIAI IR UOGOS – VITAMINŲ ŠALTINIS
Svarbi žmonių maisto produktų dalis yra vaisiai ir uogos. Jie turi vertingų ir lengvai virškinamų angliavandenių, eterinių aliejų, organinių rūgščių, taip pat makroelementų ir mikroelementų, vitaminų (priedas Nr.3), fitoncidų, pektinų, ląstelienos ir kitų medžiagų, reikalingų normaliai organizmo veiklai, be to, yra malonaus kvapo, skonio. Vaisiai ir uogos turi mažai kalorijų, todėl jos tinka nutukimui gydyti (priedas Nr.4).
Vaisių ir uogų sultys vertinamos kaip gydomoji ir dietinė priemonė. Jos ypač tinka vartoti žiemą ir pavasarį, kai laikomuose maisto produktuose sumažėja vitaminų.
Obuoliai. Jų yra daug rūšių ir veislių, kurių kiekviena turi įvairų kiekį organinių rūgščių, cukrų, pektinų, rauginių ir dažančiųjų medžiagų, askorbininės rūgšties (vitamino C), karotino (provitamino A), vitaminų P, B1, B2, PP, K, folinės rūgšties, eterinių aliejų, organinių geležies ir fosforo junginių bei flavonoidų, nuo kurių padidėja kraujagyslių laidumas. Svarbi obuolių folinė rūgštis, kurios trūkstant, sutrinka kraujo gamyba, susidaro galimybė atsirasti piktybiniams augliams.
Obuoliuose esantis kompleksas medžiagų (vitaminas C, P, folinė rūgštis, pektinai) jungiasi su organizme esančiu radioaktyviuoju stronciu, kobaltu ir juos šalina iš organizmo. Be minėtų medžiagų obuoliuose yra augalinių antibiotikų, kurie yra gera profilaktinė priemonė vasarą nuo skrandžio ir žarnyno ligų. Obuolius valgant, masažuojamos dantenos, dezinfekuojama burnos ertmė. Nustatyta, kad obuolių žievelėje yra biologiškai aktyvios medžiagos ursolo rūgšties, kuri stimuliuoja širdies darbą, naikina virusus, tinka nuo uždegimų. ...