Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Botanika>Grūdinės kultūros
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Grūdinės kultūros

  
 
 
12345
Aprašymas

Kviečiai. Miežiai. Kukurūzai. Ryžiai – pasaulio duona.

Ištrauka

Nemaža naudingų augalų auginama mūsų laukuose. Visus juos gerbiame ir mylime. Bet daugiausia pagyrimo žodžių – didžiausiam mūsų maitintojui, kviečiui. Kalbėdami apie javus kaip tik kviečius pirmiausia ir turime galvoje.
Kviečiai – ne tik svarbiausi javai. Tai pirmieji javai, kuriuos žmogus pradėjo sėti. Jau senovės egiptiečiai augino kviečius ir labai juos vertino. Kai numirdavo jų karalius – faraonas, į kapą įdėdavo visko, be ko miręs valdovas, egiptiečių religijos teigimu, negalėjo apsieiti pomirtiniame pasaulyje. Kartu su auksiniais papuošalais ir kitomis brangenybėmis pastatydavo ir taurę, pripiltą kviečių.
Kokie tada buvo kviečiai? Gal tokie pat kaip ir mūsų dienomis?
Ne visai.
Ar atsimenate "Pasaką apie Popą ir jo berną Baldą" Balda sako ponui:
"Tarnausiu tau garbingai;
Uoliai ir labai tvarkingai.
Už tris sprigtus kasmet tau į kaktą, -
Valgyt man duosi putrą plaktą".
Pasakoje kalbama apie kvietinę putrą iš speltos. Štai tokius kviečius – speltą ir augino egiptiečiai bei kitos senovės tautos. Labai nereikli spelta ištverdavo ir sausrą, ir šalnas, užaugdavo net nederlingiausioje dirvoje. Bet ir rūpesčių su ja buvo daug. Nokdama speltos varpa skildavo į atskiras varpytes. Jos nubyrėdavo, vos pjovėjui prisilietus pjautuvu. Pamėgink varpas nuo žemės surinkti.
Sunku būdavo ir kulti. O ir grūdai buvo ne per geriausi – labiau tiko košei, nei duonai. Todėl Balda ir mini virtą speltą, o ne duoną.
Dabar speltos niekas nebeaugina. Ją pakeitė kitos kviečių rūšys. Jos daug kuo pranašesnės už speltą. Regis, tik džiaukis. O mokslininkai vis tiek nerimsta – dirbą ir laukuose, ir laboratorijose. Veda vis naujas veisles. Ir ne vien derlingumas jiems rūpi. Pasirodo, prieš įsileidžiant naują kviečių veislę į kolūkių laukus, reikia gauti kepėjų sutikimą. O jie iškepa kepaliuką, paragauja ir nusišypso: "Gera duona". Arba priešingai – susiraukia: "Nei šis nei tas". Tai priklauso ne tik nuo kepėjų meistriškumo, bet ir nuo grūdų kietumo.
Kuris labiau vertinamas? Kietasis. Jame daugiau naudingų baltymų. Būtent iš tokių kviečių daromos manų kruopos, malami aukščiausių rūšių miltai. Priekėpis iš tokių miltų geras, duona minkšta, gardi. Štai tokia ir patenkinti kepėjai.
Gaminant makaronus ir vermišelius, taip pat neišverčiama be kietųjų kviečių. Pagaminsi iš minkštagrūdžių – verdant susileis, pasidarys košė. Žmonės jau seniai suprato kietųjų kviečių vertę ir stengiasi kuo daugiau ju sėti. Bet jie ne visur derėdavo. Ir iki šiol pasaulyje jų išauginama kur kas mažiau nei minkštagrūdžių.
Išsiauginti gerų ir derlingų kviečių ne taip jau paprasta. Juk vienai vienintelei veislei išvesti sugaištama šešeri septyneri metai, o kartais ir daugiau. Tačiau kai mokslininkams pasiseka, kolūkiai gauna papildomus milijonus tonų puikių grūdų.

Miežiai

Vaikystėje aš buvau įsitikinęs, kad perlinės ir smulkintos miežių kruopos daromos iš skirtingų grūdų. Ir tik po daugelio metų sužinojau, kad tai seserys. Ir tos, ir anos – iš tų pačių miežių.
Miežiai – labai vertingas augalas. Galima išvirti pietus vien iš jų: pirmasis patiekalas – perlinių kruopų sriuba, antrasis – košė, trečiasis – miežinė kava.
Daug miežių vartojama alui gaminti, jais taip pat šeriami naminiai gyvuliai ir paukščiai. O Tolimojoje Šiaurėje, kur kviečiai jau nebeauga, miežiai yra svarbiausi duoniniai javai.
Dirbamojoje žemėje miežiai įkurdinti labai seniai. Jau prieš devynis tūkstančius metų senovės egiptiečiai grūsdavo arba maldavo miežių grūdus, kepdavo iš jų duoną.
Bendraudami su žmogumi, miežiai ėmė duoti gausesnį derlių, pagerėjo grūdų skonis. Mūsų šalyje išvestos tokios miežių veislės, kuriomis nebaisios didžiausios sausros. Jos atsparios ligoms, jų neįveikia švedinės muselės ir kiti kenkėjai. Taip, žmonės smarkiai pakeitė šį augalą. Regis, ką čia dar besugalvosi. Ir staiga į vieną kolūkį atvažiuoja mokslininkai ir klausia: "Kokia kryptimi miežius sėjate – iš šiaurės į pietus ar iš vakarų į rytus?" ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-10-02
DalykasBotanikos referatas
KategorijaBiologija >  Botanika
TipasReferatai
Apimtis5 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis335.88 KB
AutoriusRasa
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas6
Švietimo institucijaKretingos r. Darbėnų vidurinė mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word Grudines kulturos [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 5 puslapiai 
  • Kretingos r. Darbėnų vidurinė mokykla / 6 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą